Що мені подобається в Тунісі! (початок)


Spread the love

Ця країна сповнена екзотичних загадок і таємниць! Дізнатися й розгадати їх можна тільки самостійно. Все ж, спробую відкрити чарівну завісу хоча б над деякими з них. Тож, розповім про те, що пізнала сама.

Оскільки особисто я люблю смачно готувати, то і розказувати почну саме з неї – нескінченно вдячної і, звичайно ж, смачною теми – харчування!

Коротше, навіть не намагайтеся перед поїздкою до Тунісу сідати на будь-яку дієту, так як відкрутитися від достатку і дивного розмаїття страв не зможе навіть самий махровий аскет, а якщо і зможе, то буде згодом болісно тужити, пускаючи слину спогадів …

По-перше, в цій країні – екологічно чиста земля! Якраз те, чого, на жаль, на Україні вже обмаль!

У сільськогосподарських регіонах Тунісу відсутні підприємства хімічної промисловості. При вирощуванні с / г культур абсолютно не використовуються генетично модифіковане насіння або саджанці.

На зрошення плантацій подається вода з артезіанських джерел. Ось чому тунісці своєї екологією дуже і дуже пишаються. Туніс по праву вважається меккою для сімей з дітками, турботливі батьки яких ратують за істинно здорове харчування.

 

Почну з хліба, адже для  слов’ян, саме хліб – всьому голова! Тунісці також люблять хліб, їдять його тільки свіжим і в великих кількостях!

Традиційно, будь-яка булочна має власну пекарню, яка використовує властиві тільки їй добавки!

Так що, кожен раз купуючи хліб в новому місці, ви відкриваєте для себе і нові смаки хліба! У ресторанах Тунісу хліб не замовляють і не платять за нього: кошик з хлібом на столику буде постійно поповнюватися.

А ось на півдні Тунісу хлібом Сахари називають фініки. Фінікова пальма -королева оазисів. Саме в цій країні росте найбільший в світі оазис фінікових пальм, який називається Джерид (сто сорок тисяч пальм в одному місці!)

У Тунісі вирощують близько ста! сортів фініків. До речі, самі знамениті фініки також туніські, це – «пальці світла», зрілі плоди яких абсолютно прозорі!

Якщо говорити про солодощі, то вони часто тут мають ритуальне значення. На різні свята випікаються і різні солодощі, секрет яких ховається в інгредієнтах – спеціальних сумішах мигдалю, фісташок, кедрових горіхів, меду і знаменитої води з пелюсток троянд, апельсина і жасмину.

Особливі солодощі печуть на весілля, зовсім інші в Рамадан, а в день народження пророка Мохамеда такі ласощі, як «асідазгугу» – пудинг зі стружкою кедрового горіха.

Обожнюю оливкову олію! Воно подобається мені за ніжний смак і корисні властивості. Але саме в Тунісі мене заворожила ще й його ціна!

Один літр досконалого екологічного масла першого холодного віджиму коштує всього п’ять доларів! Туніс займає третє місце в світі по виробництву і експорту оливкової олії.

Особливо хочу відзначити високоякісне натуральне туніське вино, яке здавна роблять за французькими технологіями.

Знамените “сіре” вино

На мисі Бон вирощують сорок два сорти винограду, визріває під благодатним североафриканским сонцем. Саме в Тунісі я вперше спробувала унікальне сіре вино, яке по праву вважається елітним.

Дуже модні в Тунісі – артишоки. Цю моду, як і технології виноробства, принесли з собою французькі колоністи. До честі тунісців – все хороше тут швидко стає популярним.

Окремого захоплення у мене викликає – риба! Звичайно ж, тунець! Але кожен регіон Тунісу славиться «своєю» рибою, яка готується тільки там.

Наприклад, в Каркене – це кускус з восьминогами, Магдія пишається рибою «крейді», яку ще називають – «дитяча» за абсолютно біле ніжне м’ясо і відсутність дрібних кісточок.

.

Кускус з морепродуктами та запеченим перцем

У Табаркі фірмової рибою вважається тунець і я не раз зуміла в цьому переконається! Навіть в тризірковому готелі «Тапсус» курорту Магдія на вечерю подавався свіжий, смачний, цілком запечений ве-еликий красень – тунець …

Коли я вперше побачила лісосмугу з мальовничих і непролазних кактусів-опунций, це викликало у мене здивовану посмішку – це була справжня кактусосмуга.

Потім я дізналася, що плід опунції – важлива складова традиційної туніської кулінарії: їх їдять сирими, запікають, варять з них варення і навіть роблять вино.

Плоди опунції

Окреме місце плодам цього універсального кактусу знайшлося в косметології. Вони входять до складу кремів і масок, але їх головне призначення – боротьба із зайвою вагою і целюлітом: волокна плода опунції абсорбують до 28 відсотків молекул жиру! З’їж два плоди – і схуднеш на кілограм! Перевірено!

А ще, мені дуже хочеться розповісти вам про особливості відпочинку з дітьми. Не треба дивуватися, а, тим більше, лякатися тієї підвищеної уваги, яку приділять місцеві жителі вашій дитині: тут ніхто і ніколи не образить малюка!

Дитячий рай

У Тунісі обожнюють діточок – і своїх і чужих .. Їх балують, ними захоплюються, їм не роблять зауважень і ніколи не карають!

У туніських готелях немає, так званого, дитячого столу, але в будь-якому готелі категорії 4-5 зірок завжди є продукти, які можна віднести до розряду «дитячих».

До речі, навіть у самому простому трьох зірковому готелі, турист ніколи не залишиться без повноцінного якісного харчування і, тим більше, без мня-ска .. Протягом дня м’ясних страв буває зазвичай не менше чотирьох-п’яти різновидів!

Далі буде…

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA image
*

Youtube “Громада Черкащини”

Text Widget

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean dapibus erat eget rhoncus facilisis. Duis et lacus ut tellus fermentum ultricies quis sit amet mauris. Nullam molestie, mauris ac ultrices tincidunt, sapien turpis rhoncus tellus, sed sagittis dui felis molestie risus.